LED осветление за растения

ФИЛТЪР
Фито лампа за бърз растеж на растения - PL01 PL02
Фито лампа за бърз растеж на растения - PL01 PL02

Фито лампа за бърз растеж на растения: Лампа за растеж на растения, лампата е подходяща за всякак..

Код на продукта:PL01 / PL02

На цена от 64.99лв.

-20%
Фито лампа за бърз растеж на растения - PL03
Фито лампа за бърз растеж на растения - PL03

Фито лампа за бърз растеж на растения: Лампа за растеж на растения, лампата е подходяща за всякак..

Код на продукта:PL03

79.99лв. 99.99лв.

Семената започват да покълват между края на зимата и началото на пролетта. Точно тогава дните не са достатъчно дълги, за да може посятите разсади да покълнат самостоятелно и без допълнителни източници на светлина. Фитолампите са най-използваната техника за изкуствено осветление. Те са изключително важни за доброто отглеждане на вашите растения. Използват се както в затворени помещения, така и в градини и оранжерии. Имайте предвид, че не всички разсади се нуждаят от еднакво количество светлина. Всяко растение си има свои собствени предпочитания колко часа осветление са му нужни. В онлайн магазин Sellzone.bg можете да намерите подбрани марки фитолампи с високо качество и, разбира се, на достъпни за всеки цени. 

Как работят лампите за растения?

Лампите за растения имат различен от конвенционалните модели спектър на излъчване. Фитолампите отделят малко топлина и много светлина. Те не могат напълно да заменят слънцето, но в по-облачни дни или в по-тъмни помещения се налага тяхната употреба. Освен че помагат на разсада да поникне, благодарение на изкуственото осветление той укрепва. При обикновена светлина насажденията ще пораснат, но няма да наберат достатъчно сила. В резултат на това стъблата ще бъдат крехки и лесно чупливи. Ултравиолетовото осветление не позволява на кълновете да пораснат много на височина и точно това им помага да се развият правилно и постепенно.

Изберете правилната фитолампа

Ако сте решили да закупите допълнителна лампа за отглеждането на вашите растения, ето малко полезна информация, която ще ви помогне в избора на правилния за вас уред.

  1. Каква зона може да бъде осветена от лед фитолампа – от това, както и броя на вашите кълнове, зависи колко броя устройства трябва да закупите. Понякога за по-голяма площ е по-изгодно да вземете един осветителен панел или модел с повече крушки, отколкото няколко малки.

  2. Какъв цвят светлина излъчва фитолампата – опитните градинари съветват да използвате фитолампа с червено-син цвят светлини. Жълтото и зеленото не влияят на растежа и развитието на растението ви. 

  3. Колко време можем да използваме фитолампата – обикновено лампите за растения могат да ни служат вярно повече от година. След това може да ви се наложи подмяна.

Правилно позициониране на лампите за растения

Важно е да поставите лампата за растения, така че да не изгори вашия разсад. Според опитните агрономи, лед лампата трябва да е на разстояние от 25 см от листата. За луминисцентните лампи с UV лъчи това разстояние е 20-30 см в зависимост от етапа на растеж и вида на растението. Ако цветята и разсадът не са на перваза на прозореца, а в задната част на стаята (или дори в стая без прозорци), трябва да поставите пълно осветление, а не слаба лампа. Няколко устройства, в зависимост от броя на растенията, се поставят на височина 60-70 см от насажденията. Ако растенията са на светлина около 12 часа на ден, то тогава нямате нужда от допълнително осветление. Не забравяйте преди да изберете подходящата за вашето растение фитолампа да прочетете повече за условията, от които то има нужда, тъй като понякога те са различни. Зеленчуковите култури например се нуждаят от дълъг ден. В този случай имате нужда от около 14-17 светли часа на денонощие. На някои растения обаче стигат и 9-10. Такъв зеленчук е пиперът. На краставиците са им нужни 13-15 часа осветление. Зелето и доматите също обичат много светлината и се нуждаят от цели 17 светли часа.

Друго важно правило е да не забравяте да изключвате осветлението за дълъг период от време, тъй като за насажденията е важно редуването на ден и нощ. Все пак всичко зависи и от фазата на растеж и вида на растението, така че се информирайте за тези подробности преди закупуването на лампа.

Виж повече Виж по-малко